Önismereti kísérés

 

Az önismereti munkában lelki működéseink megértéséhez kerülünk közel. Életünk során megtanuljuk hogyan tartsuk tisztán a testünket, gondoskodjunk rendről magunk körül a fizikai térben, és őrizzük meg testi egészségünket. Mára természetes, hogy valaki egészsége fenntartásáért rendszeresen sportol, és ügyel az étrendjére. A lélek dolgairól azonban sokkal kevesebb szó esik felnövekedésünk során, gyakran fel sem ismerjük, hogy valójában a lelkünknek van szüksége törődésre. Mintha csak testileg lenne „érvényes” rosszul lenni, influenzával nyugodtan otthon maradhatunk, de rosszkedvvel sem iskolai hiányzás, sem táppénz nem igazolható.

 

Honnan tudjuk, hogy lelki oldalról érdemes közelíteni?

 

Valójában kizárásos alapon bizonyosodhatunk meg. Amennyiben orvosi szempontból egészségesek vagyunk, mégsem jó a közérzetünk, energiahiányt élünk meg, stresszesek vagyunk, nem találjuk a helyünket, boldog életre vágyunk, de az öröm illékony pillanatai mindig kicsúsznak a kezünkből… akkor érdemes a lélek területén keresgélni. 

 

Mit adhat az önismereti munka?

 
  • Az önismereti kísérés keretében aktuális élethelyzetek elemzésén dolgozunk, az elakadások feltárása érdekében tágabb perspektívába helyezzük a kérdést, lélektani, családi, kulturális összefüggésekkel tesszük érthetőbbé és kezelhetőbbé a helyzetet.

  • A lélek működésének elmélyültebb ismeretével új életstratégia építhető, átértelmeződnek személyközi kapcsolataink, másként látjuk magunkat és a világot.

  • Erőforrásaink aktivizálásával új megoldások születhetnek az eddigi helyzetekre, énerőnk növekedésével visszanyerhetjük a kontrollt életvezetésünk felett.

  • Relaxációs módszerek elsajátításával és test-elme kapcsolat fejlesztésével, azok rendszeres gyakorlásával nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk.

  • Az egyik legnehezebben definiálható hatótényező, de meglátásom szerint nagyon fontos része az önismereti kísérésnek, amikor szeretetteljes, figyelmes jelenlétre és időre van szükség, mert tulajdonképpen minden rendelkezésre áll, „tudom mit kell tennem, azt is hogy hogyan, csak valami hiányzik hozzá” … és akkor úgy tűnik, (cselekvés és teljesítés elvű világunkban) mintha nem csinálnánk semmit, de ahogy a magból fejlődő növényt sem látjuk, amíg ki nem bújik a földből, benne rengeteg dolog történik, a talaj pedig nem csinál mást, „csak van” és védelmet ad, amíg szükséges.

 

Milyen helyzetben javasolt?

 

- Döntéshelyzetekben

- Pályaválasztás, pályamódosítás

- Identitás megfogalmazása

- Természetes és eseti krízisek (felnőtté válás, párkapcsolat, gyermekáldás, idős kor stb.)

- Stresszel való hatékonyabb megküzdés

- Időmenedzsment

- Kiégés megelőzése

- Önbizalom építés

- Önismereti igény

- Orvosilag nem indokolt lehangoltság, motiváció hiány, rossz hangulat

... A lista sosem lesz teljes, hiszen minden személy és probléma egyéni!

Nem specializálódtam egy-egy területre, mert integratív szemlélettel úgy tartom, hogy nagyon változatos tünetek mögött néha ugyanaz az ok húzódik, és egyetlen tünet számos mögöttes tényezőt fedhet. Ráhangolódással, és a megfelelő módszer kiválasztásával azonban jelentős változás érhető el! 

 

Hogyan jelentkezzek be, mi történik majd?

 

1. Telefonon egyeztetünk egy időpontot személyes konzultációra.

2. Az első alkalommal részletesen átbeszéljük a témát, illetve sor kerül egy életút interjúra.

3. Ha úgy érzed, hogy tudunk együtt dolgozni, (itt nagyon fontos a szimpátia is!) megbeszéljük, hogy körülbelül milyen időtávon, milyen mélységben szeretnél dolgozni a problémán. Ez már az önismereti munka aktív része!

4. Sokrétű és összehangolódást igényel a közös munka, ezért nem kell az alső alkalommal dönteni! Van úgy, hogy még 3-4 alkalommal nyitva hagyjuk a kérdést, hogy szeretnél-e hosszabb távon elköteleződni.

 

Fontos tudni:

 

Az önismereti munka nem helyettesíti a pszichoterápiát! 

Az 1997. évi CLIV. törvény (egészségügyi törvény) értelmében Magyarországon pszichiátriai diagnózis felállítására, illetve pszichoterápia végzésére kizárólag klinikai szakpszichológus illetve szakorvos jogosult. Az általam végzett tevékenység nem minősül pszichoterápiának, célom az egészséges, azaz pszichés és pszichoszomatikus zavarokkal nem rendelkező személyek lelki egészségének megőrzése, fejlesztése illetve életminőségének javítása.

 

Spirituális kísérés

 

Gyakran maga a spiritualitás a téma, ami korábban nem volt fontos az életben. Eddig működtek a racionális magyarázatok, tudtam mit akarok, de mintha mégsem lenne elég... miért nem vagyok boldog azoktól a dolgoktól, amikre úgy vágytam? De van, hogy még ennyire sem konkrét, csak a 'valami nem stimmel' érzetével indulunk :) Amikor a korábban jól működő, vagy működni látszó elvek már nem kielégítőek, 'szinte egy világ omlik össze bennünk' egy belső világ, hitrendszer biztosan. Ez néha nagyon félelmetes is lehet! Engedni, hogy összedőljön ez előző, és téglánként építeni az újat... félelmetes és fáradságos feladat. Ha a folyamat elindult, az egyén "többé nem hajlandó elfogadni a bódító, konvencionális vígaszokat, a világ éppen a legnagyobb diadal pillanatában pukkadt ki. Azok a dolgok, amikhez korábban annyi jelentést, annyi vágyat és annyi vérmes reményt fűztünk, mind elolvadtak, és elpárologtak a hosszú, magányos éjszakában. Ki hallja meg a sötét, rettentő éjszakába küldött néma segélykiáltásaimat? És egyáltalán mivégre? Hiszen porból lettünk, és porrá leszünk! Akár harcolok, akár megadom magam, mindegy. Az ilyen lélek számára minden vágy sápkóros, vézna. Az ilyen lélek számára a perszonális világ teljesen egyhangúvá vált. Az ilyen lélek a transzperszonális világ küszöbén áll." (Ken Wilber) Ezt nevezzük Wilber modelljében spirituális válságnak, itt kezdődhet egy spirituális önismereti út.

 

 
 
Még nem voltam önismeretben, hogyan jelentkezek be? Mi történik majd?